Annons:
Annons:

Amelia är Sandviks konceptmaskin för underjordsapplikationer. Ett av syftena med maskinen är att öka säkerheten i gruvan genom att ta bort människan från riskfyllda arbetsmoment.

Patrick Murphy, President, Underground Drilling Division, Sandvik Mining and Rock Solutions.

Sandviks testgruva i Tammerfors i Finland har varit i drift sedan 1972. Här finns totalt sex kilometer tunnlar.

Vid testgruvan i Tammerfors finns också Sandviks globala kompetens- och utvecklingscenter för bergborrar.

Sirpa Launis, produktchef för tunnelborrningssegmentet hos Sandvik.

Amelia visar vägen framåt för Sandvik

Artikel

Ett av huvudsyftena med Amelia eller Automine® Concept Underground Drill som är ”hennes” fulla benämning, är att flytta bort människan från riskfyllda arbetsmiljöer i gruvor och tunnlar och det ligger linje med Sandviks fem fokusområden för inom utvecklingsarbetet av tunneldrivning: automation, digitalisering, optimering, elektrifiering och hållbarhet.

Kliver in i framtiden
Med Amelia har Sandvik tagit ett stort kliv in i framtiden på samtliga punkter och visat att det går att tillverka en helt automatiserad maskin som med AI-stöd sköter hela processen automatiskt. Syftet med Amelia är uppnått och hon fortsätter vara en viktig del i utvecklingsarbetet. Dessutom en konversationsstartare av rang.

– Hundratals kunder har sett Amelia sedan lanseringen och vi har fått mycket feedback, vilket är oerhört värdefullt för oss. Många är nyfikna på och vill se och prata om Amelia, säger Patrick Murphy, President, Underground Drilling Division, Sandvik Mining and Rock Solutions.


Patrick Murphy, President, Underground Drilling Division, Sandvik Mining and Rock Solutions.

Amelia är ett av flera konceptfordon som Sandvik arbetar med. Tanken med konceptfordonen är att visa hur gruvautomation kommer att se ut inom en snar framtid. Nya funktioner introduceras löpande som fristående produkter eller uppgraderingar av befintlig utrustning. De fungerar som en plattform för forskning, utveckling och testning, men någon kommersiell användning är inte aktuell i dagsläget av just Amelia.

– Ambitionen när vi utvecklar Amelia är att hjälpa våra kunder att arbeta så säkert och effektivt som det går. Vi är måna om göra det här arbetet tillsammans med kunderna, fånga deras framtidsvisioner och tillsammans med våra tankar om framtiden visa vart vi är på väg, säger Sirpa Launis, ny produktchef för tunnelborrningssegmentet hos Sandvik. Hon har arbetat sedan september i fjol på den positionen och ser fram emot att lära känna kundernas behov av Amelia och övrig utrustning.


Sirpa Launis, produktchef för tunnelborrningssegmentet hos Sandvik.

Kunskap från gruvor till tunnel
– Våra fokusområden överlappar naturligtvis varandra på många sätt, men några saker som vi arbetar med är att presentera vårt konceptarbete som till exempel är bland annat förbättrad prestanda, ännu mer optimerade cykeleffekter, förebyggande underhåll och fortsatt utveckling av uppkoppling och datainsamling. Vi tar förstås även med oss kunskaper från gruvsidan till tunneldrivning och vice versa, säger hon.

Allt Amelia behöver veta för att planera sitt arbete är vilken ort som ska bearbetas. Resten sker automatiskt. Informationsöverföringen sker med mjukvara för gruvutveckling och ett AI-styrt system känner av när borrkronan behöver bytas ut och ser till att det görs automatiskt.

Att kommunicera med Amelia är nästan som att chatta med en mänsklig kollega. Amelia är hållbar med batterielektrisk drift. Avsaknad av förarhytt skapar utrymme för att lagra vatten och batterier ombord.

Amelia en av flera
Sandvik erbjuder ett brett sortiment av borriggar för ortdrivning i gruvor och produktionsborrning under jord. Den övergripande målsättningen är att hjälpa kunderna nå sina mål i underjordisk tunneldrivning på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt. Maskinerna finns i stort antal varianter med olika matningslängder, bomkonfigurationer och storlekar på kaross. Maskinerna säljs i över 150 länder och ska passa ett stort antal krav från olika marknader.

– Vi har 76 standardspecifikationer och en arbetsgrupp som säkerställer att specifikationerna stämmer överens med kundens applikation, säger Malcolm Campbell, Vice President Sales and Marketing, Underground Drilling Division vid Sandvik Mining and Rock Solutions.

Kronjuveln i Tammerfors
Utveckling och testning sker i Sandviks testgruva i Tammerfors i Finland. Här har man testat och utvecklat maskiner i drygt 50 år. Under jord, 40 meter ner, finns totalt sex kilometer tunnlar i riktig gruvmiljö, så nära de miljöer som maskinerna kommer möta hos kunderna som det är möjligt – men utan pågående brytning att ta hänsyn till. Den unika testgruvan är viktig för att kunna testa ny teknik och nya säkerhetssystem i autentisk miljö. Amelia har vuxit fram här, men gruvan används också för att testköra och kvalitetssäkra varje enskild maskin för underjordanvändning, som lämnar fabriken innan den levereras ut till kund. Testgruvan och Sandviks anläggning i Tammerfors, som är på totalt 50 000 kvadratmeter, används också till kundutbildningar, både ”hands on” och digitalt.

– Det här är lite av en kronjuvel för oss. Epicentrum för Sandviks tunneldrivning, säger Christian Bjorne, Vice President, Sales Area Northern Europe, Sandvik Mining and Rock Solutions.

Prioriterade utvecklingsområden på kort och medellång sikt inom tunneldrivning är bland annat användarvänlighet, effektiva cykeltider och energieffektivisering.

– Tunneldrivning är ett enormt viktigt område för oss. Det ger oss den tekniska utmaning som vi behöver för att hela tiden fortsätta utvecklas och bli bättre på det vi gör, säger Patrick Murphy.

BEV-utvecklingen fortsätter
Drivkraften är att producera maskinerna och arbetsprocesserna ännu mer säkra, produktiva och hållbara. Smartare och uppkopplade maskiner är den tydligaste trenden just nu – mjukvaran får en allt viktigare roll. Sandvik utvecklar egen mjukvara och har gjort så sedan 1980-talet. Faktum är att den första datorn införskaffades redan 1956.  Elektrifiering kommer att få en allt större roll inom Sandviks underjordssegment de närmaste åren. Sandvik har haft ett batterielektriskt erbjudande för alla underjordiska borrtillämpningar sedan 2021 och kommer att fortsätta utveckla det batterielektriska (BEV) sortimentet de kommande åren. Efterfrågan på eldrivna  produkter ökar inom alla segment och det kommer gå snabbt i omställningen.

– Vi tror att mer än 50 procent av vår försäljning av utrustning för gruvdrift underjord i hårt berg kommer att vara elektrifierad när vi har ett helt eldrivet produktutbud 2030, säger Patrick Murphy.

– Vi investerar stort inom FoU och är redo för framtiden. Allt det nya sker här och nu, tillägger Christian Bjorne.

Fakta:
Sandvikkoncernen:
Sandvik är en global industrikoncern som är verksam inom tillverknings-, gruv- och infrastruktur. Koncernen sysselsatte under 2022 ungefär 40 000 personer och hade intäkter på 112 miljarder kronor med försäljning i 150 länder.

Sandvik Mining and Rock Solutions är ett affärsområde inom koncernen som levererar maskiner, verktyg, reservdelar, service och digitala lösningar för gruv- och entreprenadindustrin. Tillämpningsområden är bland annat bergborrning, lastning och transport, tunneldrivning och bergbrytning. Under 2022 uppgick affärsområdets intäkter till 57 miljarder kronor och sysselsatte 16 200 medarbetare.


Vid testgruvan i Tammerfors finns också Sandviks globala kompetens- och utvecklingscenter för bergborrar. 


Amelia är Sandviks konceptmaskin för underjordsapplikationer. Ett av syftena med maskinen är att öka säkerheten i gruvan genom att ta bort människan från riskfyllda arbetsmoment. 

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår