Specialstålsföretaget Alleima sponsrar Vasamuseet med 8-10 miljoner kronor när museet står inför sin största utmaning sedan bärgningen. Eftersom träet har försvagats måste skeppet få en ny stöttning, både på insidan och utsidan. Flera års forskning och avancerade tester hos museet har bland annat lett till ett samarbete med Alleima för att ta fram ett inre skräddarsytt stålskelett som ska stötta och stabilisera skeppet. Samarbetet innebär att Alleima blir huvudpartner till Vasamuseet och projektet ”Stötta Vasa”.
Skeppet Vasa är ett unikt kulturarv – men är sin imponerande storlek till trots – mycket skört. Kemisk nedbrytning av träet har gjort att skrovet, byggt av ek på 1620-talet, har tappat mycket av sin styrka. Det är små rörelser, men på lång sikt kan de få stora konsekvenser. I samarbetet med Vasamuseet bidrar nu Alleima med sin världsledande expertis och det höglegerade stålet SAF™ 2507 superduplex rostfria material till ett skräddarsytt inre stålstöd.
– Den inre stöttningen kommer gå från kölen ända upp till övre däck. Den ska hjälpa till att bära av lasterna från däck och däcksbalkar med syftet att bromsa den nedåtgående rörelsen i skrovet. Därför behövs skelettet byggas i ett material som är både starkt och lätt. Det inre stålskelettet, som väger 70 ton, kommer att byggas som ett fackverk med rör. Den här lösningen stabiliserar skrovet, bromsar skeppets rörelser och fördelar belastningen. Det här materialet har mycket hög hållfasthet. Det gör att det inte behövs lika mycket material i konstruktionen, vilket minskar vikten på stålskelettet. Den höga korrosionsbeständigheten gör att materialet kan komma i direktkontakt med skeppet utan att påverkas av syran som träet släpper ifrån sig, säger Tom Eriksson, forskningschef på Alleima. Arbetet med att byta ut Vasas stöttning beräknas vara klart år 2028, lagom till skeppets 400-årsdag.
Det är inte första gången som Alleima hjälper Vasamuseet. Vasamuseet inledde 2011 tillsammans med Alleima, då som en del av Sandvik, ett långsiktigt forsknings- och utvecklingssamarbete för att rädda nationalklenoden genom att byta ut skeppet Vasas drygt 5 000 rostiga bultar. Dessa ersattes med specialkonstruerade, höglegerade bultar. På grund av bytet av bultarna blev Vasaskeppet både mer stabilt och åtta ton lättare.
