Intäkterna i bolaget uppgick förra året till 28,7 miljoner kronor (36,9). Rörelseresultatet uppgick till -78,2 miljoner kronor (-20,5). I kostnaderna ingår engångskostnader för jurist-, finansierings- och konsultarvoden för genomförandet av köpet av Sydvarangergruppen, samt de ökade aktiviteterna med Dannemoras projektutveckling och due-diligence processen i Sydvaranger.
Balansomslutningen har ökat till 986 miljoner kronor (261). På tillgångssidan är det främst anläggningstillgångarna som ökat till 889 miljoner kronor (204) i och med förvärvet av Sydvaranger. Även skuldsidan har ökat i motsvarande mån, främst de långfristiga skulderna som ökat till 636 MSEK (110). Detta då köpet av Sydvaranger finansierats med lån.
När det gäller Dannemora har Grangex stött på patrull kring elförsörjningen till projektet. I dagsläget kommer bolaget eventuellt att kunna få den el som krävs för att pumpa upp vattnet från gruvan men den kommer inte att räcka till att driva malmhiss, krossar, kvarnarna och den energikrävande tillverkningen av järnmalmskoncentrat.
Tidigare menade Vattenfall att det inte var några problem. Sedan fick vi höra att det var begränsningar, sedan blev det tvärnit, säger vd Christer Lindqvist, till Dagens arbete.
Problemet uppges vara att kraftnätet saknar kapacitet på vissa ställen. Enligt Christer Lindqvist kan bolaget få besked om först ett till tre år om nätförstärkande åtgärder.
– Jag är otroligt besviken. Vi försöker bidra till den gröna omställningen men vi motarbetas av vår egen infrastruktur, säger Christer Lindqvist till Dagens arbete.
Källa: Grangex/Dagens arbete