Annons:

Transtronic montrade upp med Lars Eric Lindquist Sales Manager som var mycket nöjd med utställningen i år.

Bergsprängareleverna Pontus Örjas och Linus Trollemyr fick varsitt stipendium på 10 000 kronor från BEF och Sandvik.

Sandviks nya topphammarriggar Ranger 810i visades på Borr och Spräng.

Epiroc med flera maskiner i montern och lansering av sin sprillans nya T30 Smartroc.

Strålande dagar på Borr och Spräng

Nyheter

Röster från Borr och Spräng:

Sverigepremiär för ny topphammarrigg
Sandvik visade Sveriges första Ranger 810i topphammarrigg på Borr och Spräng. Den ersätter den tidigare 800-modellen och den första maskinen är redan såld till Berg & Byggteknik i Norberg AB. De köpte föregångaren 2017 och ska nu uppgradera med den nya modellen. Maskinen har en vridbar överbyggnad med 290 graders räckvidd och en borrtäckning på 55 kvadratmeter. Den är även kompatibel med bergborrverktygen CT55 som har unikt böjda gängor, vilket ger upp till 20 procents högre penetrationsgrad.

Modellen kännetecknas även av en ny display i hytten, en 30 kilowattshammare och nya rocktools möjligheter.

– Dessutom är serviceintervallet utökat till 500 timmar, mot tidigare 250 timmar, förklarar Antii Niemi, Sandvik. 

Sandviks nya topphammarriggar Ranger 810i visades på Borr och Spräng av det här glada gänget. 

Polska Bergma går in i USA
Bergma, som bland annat tillverkar sprängmattor, är en återkommande utställare på Borr och Spräng.
–Vi har tillverkning i Polen och Tyskland och säljkontor i Norge, berättar Jaroslaw Kraszewski.
Sprängmattorna tillverkas enligt en patenterad metod som ökar livslängden och hållbarheten. Förutom Europa är Bergma sedan årsskiftet även representerad på den amerikanska marknaden.

Jaroslaw Karszewski, Bergma, berättar att sprängmattstillverkaren sedan årsskiftet gått in på den amerikanska marknaden.

Elektroniskt tändsystem – nu på svenska
För ett och ett halvt år sedan presenterade SSE ett elektroniskt tändsystem från koreanska Hanwha på den svenska marknaden. Tändsystemet är ofarligt fram till dess att det aktiveras och även efter sprängning. Sedan lanseringen har SSE arbetat tätt ihop med tillverkaren för att utveckla och anpassa systemet efter svenska förutsättningar.

– Bland annat har vi fått bruksanvisning på svenska, tidigare fanns den bara på engelska, säger Erik Åkesson.

SSEs system säljs i Norden och hittills finns ett tjugotal aktiva system i Sverige.

– En av de stora fördelarna med elektroniska system är att en stor del av vibrationerna reduceras, förklarar Per Olofsson.

Per Olofsson, Erik Åkesson och Lars Karlsson från SSE visade ett elektroniskt tändsystem från Hanwha på Borr och Spräng.

Yamamoto: Efterfrågan på spräckare växer stadigt
Användningen av bergspräckare blir alltmer accepterad och efterfrågan växer stadigt.

– De som köper är både bergsprängare som kompletterar med spräckare och entreprenörer som ser nyttan med att kunna göra jobbet själv utan att ta in en sprängare, säger Jonas Ståhlbåge, Yamamoto som till Borr och Spräng hade med sig modellen Yamamoto HRB1000 för bärare från tolv ton och uppåt.

Jonas Ståhlbåge, Masato Yamamoto och Severi Silva visade Yamamotos spräckare.

L5 visade Rockma-systemen
L5 Navigation Systems visade sitt system för borriggar, Rockma, på Borr och Spräng. Systemet används över hela världen, bland annat i Sydafrika och är vanligast inom gruvindustri och tunnelarbete.

– Nu satsar vi lite mer mot anläggning och vägskärning. L5 och Rockma kompletterar varandra på ett bra sätt produktmässigt, säger Jakob Stoltz.

Jakob Stoltz, Veronica Liljendahl och Mathias Hansson från L5 visade Rockmas produkter på Borr och Spräng.

Epiroc lanserade helt ny rigg
Epiroc lanserade sin från grunden omgjorda Smartroc-rigg T30 på Borr och Spräng i Aronsborg, Bålsta på torsdagen. Förra året lanserades T25 i samma koncept och nu hade turen kommit till storebror. Nytt är bland annat en Volvo Penta-motor samt att bommen sitter monterad på en svängkrans för bättre räckvidd och lägre tyngdpunkt.

– Det är en maskin som med fördel kan användas i tätort och uppfyller bullerkrav för att få arbeta exempelvis i Stockholm och Göteborg. Som förväntat har intresset var stort, säger Daniel Fihlén, key account manager på Epiroc.

Epiroc lanserade sin sprillans nya T30 Smartroc i strålande väder på Borr och Spräng.

Disabs ”dammsugare” håller rent runt riggen
Disab visade sin ”Bagvac”, en eldriven vaccuumsug med storsäck och används inom ett stort antal områden som blästring, järn och stålverk och kopplad till borriggar. Med sig till Borr och Spräng hade företaget även grävsugen SDW3,5T som är en vaccuumsug för precisionsingrepp.

– Det är en produkt som används mer inom anläggning, exempelvis för att suga upp material kring känsliga kablar, förklarar Mathias Cato.

Mathias Cato från Disab visade vaccuumsugen BagVac på Borr och Spräng.

CME bygger nytt och flyttar
CME har varit med som utställare sedan starten av Borr och Spräng. Peter Hernberg berättar att företaget är mitt uppe i en flytt av verksamheten. De bygger en ny anläggning i Kungälv, där försäljning och produktion kommer att flytta ihop under hösten. Idag finns försäljningen i Göteborg och tillverkningen i Ödsmål.

– Planerad inflytt är i september-oktober. Vi kommer helt lämna Ödsmål och Göteborg och koncentrera oss på Kungälv, säger Peter Hernberg.

Peter och Susanne Hernberg, CME, berättar om företagets flyttplaner till hösten.

"Business as usual" för Lifa
Lifa är en av Borr och Sprängs trogna utställare och har sett fram emot att träffa kunder och prata borrkronor med både nya och befintliga köpare. Om ett par veckor är Lifa på plats på Euro Mine Expo i Skellefteå med sina produkter.

I Lifas monter jobbar Hans Östlund, Patrik Widmark, Roger Nejdstam, Ulrika Dahlman och Richard Lindström.

Kostnadseffektiv lösning för slipning av borrkronor
Winroth Industri AB har tagit fram en slipmaskin för borrkronor som är byggd och utvecklad i Sverige.

– Den är byggd för att minimera kostnader och halvera sliptiden och vi har fått mycket ”cred” från kunderna som använder maskinen, säger Frederick Winroth. Slipmaskinen finns i två utförande; riggmonterad och stationär. Huvudmarknaderna är i nuläget Norden.

– Det rullar på bra i Norge och Finland men har varit lite mer trögt i Sverige. Vi har även fått intresse från kunder i Polen och Kanada, berättar Frederick Winroth.

Frederick och Kristoffer Winroth visade Vitesse Grinder – en svensktillverkad slipmaskin för borrkronor.

Orica växlar upp och satsar på mer elektroniskt
Orica visade upp sina blyfria sprängkapslar på Borr och Spräng och presenterade även elektroniska tändare som inom kort kommer att börja tillverkas vid fabriken i Gyttorp.

– Vi har börjat köpa in utrustning för tillverkningen och kommer behöva anställa fler när tillverkningen startar, säger Patrik Ekman, säljare.

Efterfrågan på elektroniska system ökar från år till år men beställarna kan bli bättre på att kravställa menar Patrik Ekman.

– Den största utmaningen för oss ligger i att få beställarna att skriva in i underlagen att de vill ha elektroniska tändare och blyfria kapslar. Det skulle påskynda omställningen, menar han.

Patrik Ekman, Orica, hoppas att fler beställare ska bli bättre på att kräva blyfria sprängkapslar och elektroniska tändare.

Infobric digitaliserar sprängarbranschen
Infobric Blastmanager är en digital tjänst som gör det både säkrare och enklare att spränga och sparar tid för alla parter. Systemet innehåller bland annat funktioner för sprängplaner, sprängjournaler, ekonomi och möjlighet att hämta information om alla borrade hål direkt från borriggen.

Evelina Karting visade Infobrics digitala tjänster för sprängarbranschen på Borr och Spräng.

Forcit knyter kontakter
Forcit Explosives deltar både i Borr och Spräng och Euro Mine Expo. Bolaget ser mässan som en viktig kontaktyta.

– Borr och Spräng är en jättebra mässa, där vi kan träffa våra kunder och knyta kontakter, säger Daniel Forsgärde.

Forcit Explosives är på Borr och Spräng för att knyta kontakter och träffa kunder.

Eurodrilling bjöd på smakprov på kommande borrstål
Eurodrilling hade med sig ett smakprov på det kommande borrstålet CT45 som lanseras under sommaren.

– Fördelar är rakare borrhål och snabb, effektiv borrning, förklarar Christer Wretman.

Intresset har varit stort för produkten och den första mässdagen har varit mycket bra.

Eurodrilling har en bra dag på mässan och kan bland annat visa upp ett kommande borrstål, CT45.

Efterfrågan ökar på spårbarhetssystem
Sedan 2015 är det krav på spårbarhetssystem för alla som hanterar sprängämnen. Austin Powder visade systemet ExTracer på Borr och Spräng. Systemet visar bland annat förbrukning, plockning av gods, godsdeklarationer och historik.

Efterfrågan har ökat sedan det blev nya lagkrav, säger Oscar Sandell, ExTracer-ansvarig på Austin Powder.

Magnus Lindelöf, sprängtekniker/order, är nöjd med mässans första dag i det strålande solskenet.

Gänget från Austin Powders står redo att prata bland annat spårbarhetssystem med mässbesökarna.

Spräckning även för mindre bärare
Kendrill deltar på Borr och Spräng för andra gången. Mikael Nylander, depåchef för Stockholmsdepån, visar bland annat upp den hydrauliska bergspräckaren C20 från Darda.

 – Den kan användas på bärare från 3,5 ton och uppåt och även på Brokks rivningsrobotar. Nytt är bland annat ett inbyggt fettsystem med dubbla fettkanaler i kilen, förklarar han.

Mikael Nylander, Kendrill, visade upp Dardas hydrauliska bergspräckare C20 för bärare från 3,5 ton och uppåt.

Sprängarelever fick stipendier
I över 30 år har BEF och Sandvik delat ut stipendier till lovade sprängarstudenter och årets pristagare tar båda studenten från Spångbergsgymnasiet i Filipstad om några veckor. På Borr och Spräng fick Pontus Örjas och Linus Trollemyr mottaga sina checkar på 10 000 kronor vardera – pengar som kommer väl till pass inför student och kommande yrkesliv.

– Jag ska lägga pengar på att laga bilen så att jag kan ta mig till jobbet efter studenten. Jag kommer jobba som sprängare, säger Linus Trollemyr.

Pontus Örjas kommer också att använda pengarna till transport – nämligen körkortet.

– Det behövs för att jag ska få jobb. Jag har kontakter och många krokar ute men inget jobb som är klart ännu, säger han.

Priset delades ut av Stefan Persson från Sandvik som i år gjorde sin sista prisutdelning.

– I höst går jag i pension. Priset kommer dock inte försvinna men nästa år delar någon annan ut det, berättade han.

Bergsprängareleverna Pontus Örjas och Linus Trollemyr fick varsitt stipendium på 10 000 kronor från BEF och Sandvik.

Strålande dagar på Borr och Spräng 
Årets Borr och Sprängmässa på Aronsborg i Bålsta ägde rum i strålande solsken och härlig högsommarvärme. Närmare 25 utställare från de ledande aktörerna inom den svenska borr- och sprängbranschen fanns representerade och både Sandvik och Epiroc valde att förlägga Sverigepremiärerna av sina nya maskiner hit.

– Jättelyckat! Vi är glada över att utställarna fortsätter vara med oss och att Borr och Spräng är en uppskattad mässa, säger Anette Broman från arrangören BEF, Bergsprängningsentreprenörernas förening.

Under torsdagskvällen väntade middag för 220 personer på konferensanläggningen och under fredagen, håller mässan öppet fram till klockan 14.

– Det är ett nytt grepp vi testar i år och så får vi se hur det slår ut, säger Jan Johansson, ordförande för BEF.

Med största sannolikhet är Borr och Spräng tillbaka 2025. Förfrågningar har kommit om en mässa i Göteborgstrakten, men många är nöjda med Aronsborg och är vana att bygga sina montrar på området.

– Vi får utvärdera och se, summerar en mycket nöjd Jan Johansson och Anette Broman.  

Annons:
Annons:

Sensorer ökar produktion – minskar behov av olja

ANNONS

20 maj 2024

Viscaria bygger fullskaligt vattenreningsverk

Nyheter

14 juni 2024

Juhani Ristaniemi ny chefsjurist hos Outokumpu

Nyheter

14 juni 2024

LKAB hjälper till att restaurera myrar

Nyheter

14 juni 2024

Hydac lanserar lösning för elektrifiering av hydraulmotorer

Nyheter

14 juni 2024

Åkerströms förnyar ISO-certifieringen

Nyheter

13 juni 2024

Annons:

Veidekke bygger Västlänken vidare

Nyheter

12 juni 2024

Kopparpriset på ny lägstanivå

Nyheter

12 juni 2024

Första sprängningen med koldioxidsnålt tekniskt ammoniumnitrat

Nyheter

12 juni 2024

Säkrare arbetsmiljö med robot i fabriken

Nyheter

12 juni 2024

LKAB lägger Konsuln i malpåse tills vidare

Nyheter

12 juni 2024

ABB har invigt nytt samarbetscenter i Luleå

Nyheter

11 juni 2024

Järnmalmspriset faller

Nyheter

11 juni 2024

Grangex redo för nästa steg av Dannemora-projektet

Nyheter

10 juni 2024

Volvo breddar med fler tipptruckar

Nyheter

10 juni 2024

Veckans (23) topp tre nyheter

Nyheter

09 juni 2024

Grunden läggs för finsk litiumproduktion

Nyheter

09 juni 2024

Handelskammaren tar över branschindex

Nyheter

09 juni 2024

Stort fynd av sällsynta jordartsmetaller i Norge

Nyheter

08 juni 2024

E-mobility utvecklar mobila laddare för gruvmaskiner

Nyheter

07 juni 2024

Startskottet har gått för Euro Mine Expo 2026

Nyheter

05 juni 2024

Lyckad sammanslagning av Kellve och Krosskonsult

Nyheter

05 juni 2024

Sandvik live-borrade i Kevitsa

Nyheter

05 juni 2024

Epiroc - effektiv bergförstärkning med ny elektrisk bultrigg

Nyheter

05 juni 2024

Ny tjänst ska förhindra katastrofer orsakade av gruvavfallsdammar

Nyheter

05 juni 2024

JAMA visade batterilösningar

Nyheter

04 juni 2024

ABB driver flera projekt för hållbar gruvproduktion

Nyheter

04 juni 2024

Weir visade tänderna på Euro Mine Expo

Nyheter

04 juni 2024

Indisk stororder till Epiroc

Nyheter

04 juni 2024

Minskad produktion och lägre omsättning för svensk gruvnäring

Nyheter

03 juni 2024

Jodie Velasquez ny servicechef Asia Pacific hos Epiroc

Nyheter

03 juni 2024

Karin Palmqvist ny plats- och produktionschef i Oxelösund

Nyheter

03 juni 2024

David Högnelid ny mineralchef hos LKAB

Nyheter

03 juni 2024

Solkurvor stoppar malmtrafiken

Nyheter

03 juni 2024

Accenture ska hjälpa till i SSABs omställning

Nyheter

03 juni 2024

Alleima investerar i fjärde VAR-ugnen

Nyheter

03 juni 2024

Underjordiskt labb vid Ltu viktigt för 6G-utveckling

Nyheter

02 juni 2024

Skärteknikcentrum och SVMF samarbetar kring kompetensförsörjning

Nyheter

02 juni 2024

Första skrotbaserade plåttaken på marknaden

Nyheter

02 juni 2024

Konradsson och Ager tar plats i JKs styrelse

Nyheter

02 juni 2024

Epiroc helägare till ASI Mining

Nyheter

02 juni 2024

AFRY växer i Skellefteå

Nyheter

02 juni 2024

Swebolt jobbar på att synas för gruvkunderna

Nyheter

02 juni 2024

Krosskonsult representerar MWS-tvättsiktar

Nyheter

01 juni 2024

Full fart hos Rejlers

Nyheter

31 maj 2024

Förlust för Nordic Iron Ore

Nyheter

31 maj 2024

Virtuell utbildning med VR

Nyheter

31 maj 2024

Hållbarhet i fokus för LKAB

Nyheter

31 maj 2024

I vimlet på Euro Mine Expo

Nyheter

31 maj 2024

Tackjärn från Gustav Wasas tid bärgat

Nyheter

30 maj 2024

Tyckt och tänkt på Euro Mine Expo

Nyheter

30 maj 2024

Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår