Annons:
Annons:

ABB partner i digitaliseringen av stålindustrin

ANNONS

Digitalisering är lika med både möjligheter och utmaningar när stålindustrin ställer om för en hållbar framtid. För att bygga värdeskapande, integrerade och optimerade lösningar krävs visioner, helhetsgrepp och stabila partnerskap.

Innovation, teknikutveckling och digitalisering är avgörande när industrin ställer om till ett hållbart samhälle. Flera trender påverkar stålindustrins framtid. Det handlar om kraftfulla, integrerade lösningar som påskyndar utfasningen av fossila bränslen, om nya affärsmodeller för att säkerställa värdeskapande och konkurrenskraft, samt om autonom verksamhet över transparenta värdekedjor. 

– Stålindustrin är under stor press att förändras ur ett miljömässigt, politiskt och kulturellt perspektiv. Våra kunder i industrin sätter ambitiösa mål för energihantering och minskade utsläpp, ökad produktivitet, drifttid, kostnadskontroll och optimerad kapacitet. För att lyckas behöver data från utrustning, processer, ingenjörs- och affärssystem först integreras så att grundläggande datakrav uppfylls och kan utnyttjas i digitala applikationer, säger Ola Norén, Head of Metallurgy på ABB, som jobbar med tekniklösningar som förbättrar kostnads- och energieffektivitet inom stål- och aluminiumtillverkning.


Med den digitala lösningen ABB Ability™ Smart Melt Shop är det möjligt att spåra och schemalägga transporten av smälta från skänkugn till stränggjutning i stålverk. Foto: Adobe Stock

Första smarta stålindustrin i sitt slag

Datamodeller och analyser gör det möjligt att optimera produktionen och öka säkerheten och med hjälp av artificiell intelligens kan avancerade stödsystem byggas, system som tränas genom att titta på historisk data och årtionden av processkunskap. 

Men samtidigt som tillgång till stora datamängder, avancerade algoritmer och kraftfull beräkningskapacitet är en förutsättning för framsteg, så begränsas ofta fokus till enskilda processavsnitt. Det är först när alla system kan kommunicera med varandra som verklig nytta dras av digitaliseringens möjligheter. Ett exempel är JSW Steel Ltd. Tillsammans med Indiens ledande stålföretag har ABB skapat den första smarta fabrikslösningen i sitt slag inom stålindustrin. Här kopplar en digital lösning samman flera processteg och med realtidsdata från smältverket via skänk- och kransystem till gjutning blir det möjligt att optimera kring termiska förluster. Den digitala lösningen svarar mot en av stålindustrins stora utmaningar; att minska energiåtgången samtidigt som hög kvalitet säkerställs.

– JSW Steel räknar med att öka företagets EBITDA-vinst med cirka 2 miljoner dollar per år genom högre gjuthastigheter, tidsbesparingar och ytterligare produktion. Den lägre energiförbrukningen innebär samtidigt färre förbrukningsmaterial och ett lägre koldioxidavtryck, säger Ola Norén.

Energihantering förbättrar förutsägbarhet och minskar kostnader

Digitaliseringslösningar skapar kundvärde genom hela livscykeln. Runt om i världen finns fler exempel där ABB tillsammans med kunder minskat kostnader och risker, och förbättrat säkerhet, produktivitet och energieffektivitet. På Frankrikes näst största industrianläggning har en optimeringsmodell för energikostnader baserad på realtidsdata implementerats. Tack vare ökad noggrannhet i prognoserna görs stora besparingar varje månad.

– Med hjälp av digitala lösningar finns stora möljligheter att integrera, visualisera och automatisera processer och på så sätt skapa flexibla anläggningar där produktionen kan anpassas efter varierande energipriser, säger Ola Norén.

Stålindustrins produkter är oumbärliga för utvecklingen av det hållbara samhället. För utvecklingen av en hållbar stålindustri är samverkan oumbärlig.

– I partnerskap kan vi bygga en digitaliserad, autonom och fossilfri stålindustri. Genom att fortsätta att utmana och bli utmanade av våra partners i industrin kommer vi på ABB att vara med och driva teknikutvecklingen vidare, säger Ola Norén.

Annons:
Annons:
Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons: Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår